Šešelj palio zastave EU i NATO

Šešelj palio zastave EU i NATO

0
SHARE

On je prvo pokušao da uđe u Specijalni sud, a kada mu je obezbeđenje reklo da ne može, ispred zgrade i u prisustvu grupe svojih pristalica, zapalio je zastave Evropske unije i NATO. Zatim je rekao da jedva čeka da se zakaže novo ročište kako bi im “objasnio” iz kojih pravnih razloga ne može da bude izručen u Hag.

Viši sud u Beogradu je saopštio juče ujutru da se saslušanje otkazuje iz procesnih razloga, ali ne i šta to znači. Međutim, sam Šešelj je juče novinarima rekao da Pretresno veće Međunarodnog tribunala nije dostavilo odgovor na zahtev Srbije povodom određenih procesnih pitanja, te da se zbog toga njegovo saslušanje odlaže.

Na pitanje da prokomentariše ceo jučerašnji događaj i izjavu lidera radikala o “nedostavljanju odgovora na zahtev Srbije”, portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski kaže za Danas da je u pitanju proces koji se odvija pred sudom u Beogradu i da zbog toga nema komentar.

Ipak, Golčevski podseća da je u skladu sa odlukom Pretresnog veća od 12. februara, vlastima Srbije naloženo da preduzmu sve potrebne mere kako bi obezbedile dolazak optuženog Šešelja na izricanje presude zakazane za 31. mart, te da o svim teškoćama do kojih bi moglo da dođe u izvršavanju tog naloga izveste Veće do 15. marta.

Šešelj je juče stigao da održi i konferenciju za novinare u prostorijama svoje stranke na kojoj je izjavio da je glavni razlog za odlaganje saslušanja to što vlasti nisu uspele da drže postupak oko njegovog izručenja Hagu u tajnosti.

– Čuli smo da je prepiska vlade i Tribunala data na uvid javnosti. Ali to još nismo našli na internetu. U ponedeljak je Zoran Krasić predao zahtev sa mojim potpisom da postupak bude javan i da se snima kamerom, ali odgovor nisam dobio – rekao je lider radikala i haški optuženik.

Novi datum saslušanja Vojislava Šešelja biće naknadno određen.

SHARE